Jan Gałach

Jan Gałach
violin, guitar, vocal

To buntownik ze skrzypcami, który mimo szczenięcego wieku, jak na standardy światka muzycznego, w którym się obraca, ma już silną
i zasłużoną pozycję. Absolwent Państwowej Szkoły Muzycznej im. K. Szymanowskiego w Katowicach. W wieku 7 lat rozpoczął naukę w szkole muzycznej. W wieku 15 lat zaczął uczęszczać na warsztaty bluesowe organizowane w klubie Leśniczówka. Multiinstrumentalista grający przede wszystkim na skrzypcach, ale równie dobrze radzi sobie z cajonem czy gitarą. Kompozytor i aranżer.

Może się pochwalić współpracą z największymi w Polsce, m.in.: Dżem, Martyna Jakubowicz, 4 Szmery, Leszek Winder, Jan Kyks Skrzek, Śląska Grupa Bluesowa, Sebastian Riedel czy z Kasą Chorych. Od 2014 na stałe nawiązał współpracę z Maciejem Balcarem. Ma intrygujący talent aranżowania środowiska charakterystycznego dla muzyki bluesowej, jako podłoża i fundamentu dla rockowo-folkowych improwizacji. Pojęcie bluesa w przypadku skrzypka jest trochę zbyt ogólne i niekompletne, gdyż chodzi tutaj o gałachowy blues, odznaczający się charakterystycznym brzmieniem i barwą jemu przypisaną.
Jan Gałach od wielu lat jest uważany za najlepszego młodego elektrycznego skrzypka w polskim bluesie. Już od kilku lat jest nagradzany tytułem najlepszego multiinstrumentalisty wg magazynu „Twój blues” – i z tym trudno się nie zgodzić.
Koncerty muzyka czy to z jego autorskim projektem, czy w ramach gościnnych występów są zawsze połączeniem niebywałego talentu, olbrzymiego profesjonalizmu i prawdziwej pasji.

Nagrody:

2006 – Twój Blues, 4 miejsce w kategorii „instrumenty różne” i 5 miejsce w kategorii „odkrycie roku”
2006 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1. miejsce w kategorii „instrumenty różne” i 3 miejsce w kategorii „odkrycie roku”
2007 – Twój Blues , 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2007 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2008 – Twój Blues , 3 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2008 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2009 – Twój Blues , 2 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2009 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2010 – Twój Blues , 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2010 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2011 – Twój Blues , 2 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2011 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2012 – Twój Blues , 1 miejsce w kategorii „instrumentalista roku”
2012 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”

2013 – Twój Blues, 1 miejsce w kategorii „instrumentalista roku”
2014 – Twój Blues, 1 miejsce w kategorii „instrumentalista roku”
2015 – Twój Blues, 1 miejsce w kategorii „instrumentalista roku”
2016 – Ogólnopolskie forum „Okolice Bluesa”, 1 miejsce w kategorii „instrumenty różne”
2016 – Twój Blues, 1 miejsce w kategorii „instrumentalista roku”

Dyskografia:

2003 „Acoustic Travel” – Acoustic Travel Band
2005 „Kundzia” – Acoustic Travel Band
2005 „Kino Mockba” – Koniec Świata
2006 „Live” – Schau Pau Acoustic Blues
2006 „Ulica” – Cocotier
2007 „Autostrada” – Highway
2007 „Burgerbar” – Koniec Świata
2007 „Live in Studio” – Osły
2008 „Te 30-te urodziny” – Martyna Jakubowicz
2009 „Antologia Polskiego Bluesa” – Schau Pau Acoustic Blues
2010 „15-lat Cree” DVD – Cree
2010 „Blues Dziewięciu” – Arek Zawiliński i Na Drodze
2010 „Blues” – J.J.Band
2010 „„Fishdick 2″ – Acid Drinkers
2010 „Okruchy Życia” – Martyna Jakubowicz
2011 „Live After Death” – 4 Szmery
2011 „Antologia Polskiego Bluesa” – Jan Gałach Band
2012 „Hotel Polonia” – Koniec Świata
2012 „Klenczon Legenda”
2013 „100% Live Okolice Bluesa”
2013 „Something good” – Joanna Pilarska
2013 „Music For Your Grandma” – Big Fat Mama

2014 „Orla” – Kasa Chorych
2014 „Kolory Bluesa” – Jan Kyks Skrzek i Śląska Grupa Bluesowa
2014 „Wspomnienie” – Roman Wojciechowski
2015 „Ruletka” – Maciej Balcar
2015 „35 urodziny” – Dżem
2015 „Jan „Kyks” Skrzek in Memoriam”
2015 „Heartbreaker” – Cree
2016 „W Filharmonii” – Kasa Chorych
2016 „Kurza twarz” – Roman Wojciechowski
2016 „Czarny Pies” (z I. Głykiem, M. Kielakiem, K. Ścierańskim, L. Winderem)
2017 „Znaki” – Maciej Balcar
2017 „Stories” ( Sounds like the end of the world )

.